Menu   Email

Dyrene snakker

 © Fra Løvenes konge/Disney

Slik kommuniserer de

Dyr har kanskje ikke et språk som forstås universelt, men de har flere verbale og ikke-verbale kommunikasjonsmåter som de bruker for å få forbindelse med hverandre. Her er noen utrolige måter dyr kommuniserer med hverandre på.

Gorillaer brummer

© ddea/Getty Images

Gorillaer antas å bruke mer enn 20 forskjellige lyder for å kommunisere. I henhold til en studie i det vitenskapelige tidsskriftet Plos One, brummer hannene mens de nyter et måltid. Eva Luef, en primatolog ved Max Planck Institute for Ornithology i Seewiesen, Tyskland, studerte to grupper av ville vestlige lavlandsgorillaer og fant ut at de komponerer sine egne matsanger og ikke gjentar den samme om igjen og om igjen.

 Præriehunder bjeffer

© HenkBentlage/Getty Images

Ifølge Scientific American har disse gravende gnagere det "mest sofistikerte vokalspråket som noensinne er tolket". Præriehunder kommuniserer stort sett med hverandre for å formidle informasjon om rovdyr og trusler. De varsler andre ved å bjeffe og å forme spesifikke rop eller advarsler, avhengig av hvilke type rovdyr som truer dem.

 Knølhvaler synger

© PaulWolf/Getty Images

Disse majestetiske pattedyrene synger for andre i sanger som har rim og tempo. Ifølge National Geographic bruker knølhval en serie med stønn, rop og hyl for å enten kommunisere eller tiltrekke potensielle partnere.

Elefanter brummer

© JohanWElzenga/Getty Images

ElephantVoices, en gruppe dedikert til studiet av kommunikasjon hos elefanter, bemerker at lydene som er produsert av disse landdyrene spenner fra lavfrekvent mumling til høyfrekvente brøl, rop, fnysing og til og med hvining i noen tilfeller. De er kjent for å brumme mer, siden lavfrekvente lyden beveger seg lenger enn lydene med høyere frekvens og hjelper til med å kommunisere når de befinner seg langt borte fra hverandre.

Karibiske blekkspruter bruker pigmenter

 © MichaelStubblefield/Getty Images

Ifølge marinebio.org sender disse blekksprutene signaler til andre ved å bruke pigment i huden. Endringen i fargen på pigmentet formidler stemninger, aggresjon og muligheter for parring.

Kaier stirrer

© Volodymyr Kucherenko/Getty Images

Dette er kanskje ikke et vanlig trekk blant fugler, men kaier stirrer med deres store hvite iris for å forhindre andre fugler fra å røve reirene deres i hulrom i trærne, ifølge en studie ledet av Gabrielle Davidson, en psykolog ved Cambridge University.

Blindrotter slår med hodet

© Martin Harvey/Getty Images

Siden blindrotter lever i dype, mørke huler, kan de ikke bruke visuelle kommunikasjonsmåter. Derfor slår flere arter av disse gnagerne hodet mot tunnelvegger for å sende signaler til artsfrender, ifølge en rapport i National Geographic.

Bonobo-aper piper

© Mint Images - Frans Lanting/Getty Images

Disse primatene kommuniserer ved hjelp av skingrende samtaler, kalt “pip”, for å uttrykke et bredt utvalg av følelser, viser en studie publisert i PeerJ. Disse samtalene blir ofte utført med lukket munn og er korte og pipete.

Flaggermus bruker sonar

© CraigRJD/Getty Images

Disse nattskapningene bruker ekkolokalisering for å få et begrep om hvor ting ligger i omgivelsene. Skrikene deres er vanligvis ultralyd og er umulige å høre for menneskeører, melder Scientific American. Mennesker er imidlertid i stand til å høre ekkolokaliseringsklikk fra visse arter, for eksempel den flekkete flaggermusen.

Neshorn lukter på avføring

© Manuel Romaris/Getty Images

Hvite neshorn markerer territorium ved å holde felles møkkhauger, ifølge National Geographic. De kjemiske ledetrådene i ekskrementer er også kjent for å indikere fruktbarhet og generell helse.

Spøkelsesdyr bruker ultralyd

© marcophotos/Getty Images

Disse primatene kommuniserer med hverandre i ren ultralyd ifølge en rapport i sciencemag.org, som beskriver funnene til biologiske antropologer fra Texas A&M University. Skrikene som sendes ut fra dyrene er ikke hørbare for det menneskelige øret.

Ravner gestikulerer

© Norbert Kurzka - Photography/Getty Images

Ifølge LiveScience.com bruker ravner vinger og nebb for å gestikulere, for eksempel for å peke på et objekt. De gestikulerer også mot det andre kjønn, og berører til og med nebbene for å tiltrekke seg eller danne et bånd med en partner.

Asiatiske villhunder plystrer

© girishacf/Getty Images

Asiatiske villhunder kommuniserer med hverandre over store avstander ved å plystre, ifølge dholes.org. For kort kommunikasjon fra hund til hund er de kjent for å bruke hvin, knurr, skrik og skravling.

Blåhodeastrild stepper

© Kenneth Whitten/Design Pics/Getty Images

Ifølge National Geographic bruker disse fuglene raske fotbevegelser mens de utfører en type stepping for å tiltrekke seg partnere. Når både hannen og hunnen vagler seg, er en av fuglene i ferd med en forseggjort hoppe- og sangrutine for å tiltrekke den andre.

Bison bruker feromon

© Jillian Cooper/Getty Images

Ifølge National Wildlife Federation bruker disse dyrene lukter og feromoner for å kommunisere med hverandre. I tillegg grynter, knurrer og snøfter de.