Menu   Email

Thailands historie

Thailands historie begynner med thai-folkets utvandring fra det sørlige Kina til sørøstlige Asia, rundt 900-tallet etter Kristus. Før dette, ble det området som i dag er Thailand styrt av kongeriker for folkeslagene mon, khmerfolket og malayer. Thai-folket grunnla sine egne stater, og det er først med thai-folkets ankomst at man begynner å snakke om «Thailands historie».

SNARVEIER PÅ SIDEN:  HISTORIE   -   STUDENTOPPRØR   -   THAILAND I KRISE   -

Foto: Kongens slott i Thailand

Thailands historie

Kongeriket Thailand er et land i Sørøst-Asia. Thailand grenser mot Laos, Kambodsja og Thailandbukten (Siambukten) i øst, Malaysia i sør, og Andamanhavet og Myanmar (tidl. Burma) i vest. Landet har om lag 70 millioner innbyggere, og har et areal på 514 000 km². Hovedstaden er Bangkok.

Foto: Buddistmunker i Thailand og Demokratisymbolet i Bangkok

Ordet thai (ไทย) betyr ifølge George Coedès «fri mann», til forskjell fra de erobrede opprinnelige folkegruppene som ble gjort til livegne. Den thailandske akademikeren Jid Phumisak (จิตร ภูมิศักดิ์) skrev i 1976 at thai betyr «menneske» da hans forskning på språk i øde områder viste at folk der ofte bruke ordet thai om mennesker istedenfor det etablerte kun som thailenderne bruker.

Foto: Siam (Thailand) for ca. 100 år siden

Thailands opprinnelse knyttes tradisjonelt til kongedømmet Sukhothai, grunnlagt i 1238 av det første thaifolket, som hadde utvandret fra Kina. Dette kortvarige kongedømmet ble etterfulgt av et større, Ayutthaya, grunnlagt på midten av 1400-tallet. Thai-kulturen ble i stor grad påvirket av både Kina og India. I løpet av 1500-tallet oppsto de første kontaktene med ulike europeiske makter, men på tross av kontinuerlig press er Thailand det eneste land i Sørøst-Asia som aldri har vært kolonisert av Vesten.

Vestlig påvirkning har likevel satt sitt merke på landet, både gjennom handel og etter trusler om maktbruk fra bl.a. Storbritannia, noe som førte til ulike reformer på 1800-tallet (Mange historikere inkluderer Thailand som en del av det «uformelle britiske rike» på denne tiden).

Nabolandet Burma erobret hovedstaden i 1767, og Ayutthaya ble jevnet med jorden. Thailenderne gjorde seg imidlertid fort fri fra den burmesiske okkupasjonen, og grunnla en ny stat. I 1782 tok general Chao Phya Chakri makten, og ble den første i Chakridynastiet, som har hatt kronen frem til i dag. Han bygde dessuten ut handelsplassen Bangkok til sin hovedstad.

Tidslinje fra opprinnelsen

1238 Kongedømmet Siam dannes

1283–1317 Kong Ramkamhaengs regjeringstid.

1767 Burma erobrer riket og ødelegger Ayutthaya.

1782 Det nåværende dynasti, Chakridynastiet, tar makten, Bangkok blir hovedstad.

1868–1910 Kong Chulalongkorns regjeringstid.

1932 Eneveldet avskaffes, Thailand blir konstitusjonelt monarki

1939 Siam skifter navn til Thailand

1948 Militærdiktatoren Phibun tar makten for annen gang.

1973 Sivilister blir beskutt av militære styrker den 14. oktober.

1973–76 Stormfull demokratisk periode.

1976 Studenter blir torturert og/eller drept da Thammasat-universitetet ble angrepet av politi og sivilister, den 6. oktober

1980 Prem Tinsulanonda blir statsleder.

1988 Demokratiet gjeninnføres

1991 Nytt militærkupp

1992 På det meste demonstrerte rundt 200 000, fra 17.-20. mai, (også kjent som «Svart mai»), mot regjeringen ledet av general Suchinda Kraprayoon. Dette førte til militær aktivitet som resulterte i, blant sivile, minst 52 dødsfall og 3500 arresterte (hvorav endel hevdet å ha blitt torturert), i tillegg til forsvunne – og skadde personer.

1992 Igjen demokrati, etter blodige uroligheter, i forbindelse med «svart mai».

1997 Akutt økonomisk krise – ny, demokratisk grunnlov vedtas.

2006 Nok et militærkupp.

2007 Demokrati gjeninnføres.

2014 Enda et militærkupp. En militærjunta styrer (per 2016).

2016 Maha Vajiralongkorn overtar tronen etter sin far

2020 Studentdemonstrasjoner for avsettelse av Statsminister og krav om kongehusreform.

Foto: HMK av Thailand og Det Kongelige Slott i Bangkok

Kongen har lite direkte innflytelse under konstitusjonen, men er den opphøyde beskytter av thai-buddhismen og et viktig symbol på nasjonal identitet og samhold.

Regjeringens øverste leder er statsministeren, som blir utnevnt av Kongen etter utvelgelse fra medlemmene av parlamentet. Vanligvis er dette lederen av det partiet som kan sette sammen en regjering på basis av en majoritetskoalisjon. Etter militærkuppet 22. mai 2014, er statsministeren general Prayut Chan-ocha, som ble nominert av et parlament han selv utpekte.

Foto: Fra statskuppet i 2014 og Det Kongelige Slott i Bangkok

Thailand har siden statskuppet 22. mai 2014, en nasjonal lovgivende forsamling bestående av 220 medlemmer, nominert av juntaen og deretter utpekt av kongen. Etter militærkuppet ble grunnloven opphevet.

LES OM THAILANDS HISTORIE PÅ WIKIPEDIA

SNARVEIER PÅ SIDEN:  HISTORIE   -   STUDENTOPPRØR   -   THAILAND I KRISE   -

Studentopprør 2020

Av: Jørn E. Kaalstad

© Foto: JORGE SILVA / REUTERS – TILHØRER IKKE KONGEN: En demonstrant I Bangkok med plakater som sier at Thailand ikke tilhører kongen i landet. Portrettet av kongen pryder veggen på bygningen i bakgrunnen.

Asia-forsker: Demonstrasjonene kan føre til at kongedømmet faller

Demonstrasjonene i Thailand vokser og Asia-forsker Stein Tønnesson lurer på om kongedømmet i landet vakler. Siden onsdag har det vært demonstrasjoner mot Thailands myndigheter og monarki.

Regjeringen erklærte krisetilstand torsdag, mens tusenvis har samlet seg rundt regjeringskontorene i Bangkok med krav om at landets statsminister Prayuth Chan-ocha må gå av, i tillegg til reform av monarkiet og en ny grunnlov.

Politiet har brukt vannkanoner for å spre demonstranter etter at statsministeren skal ha svart «Jeg vil ikke gå av», til demonstrantene, ifølge CNN.

© Foto: DIEGO AZUBEL / EPA TROSSER FORBUD: Søndag trosset tusenvis både regnvær og demonstrasjonsforbudet.

Chan-ocha var tidligere forsvarssjef og ledet i 2014 et kupp som førte til at landet ble styrt av en militærjunta de fem neste årene. I denne perioden ble det skrevet en ny grunnlov, og i fjor ble det holdt valg slik at en sivil regjering kunne overta, men det er fortsatt Chan-ocha som er regjeringssjef, ifølge NTB.

Analytikere mener at den nye grunnloven ble utformet på en slik måte at det sikret Chan-ocha seieren.

Nå har demonstrasjonene spredt seg til 20 byer, og søndag trosset demonstrantene både regn og demonstrasjonsforbudet som regjeringen har innført, skriver NTB.

© Foto: REUTERS/Jorge Silva STATSMINISTER: Demonstrantene krever at landets statsminister Prayuth Chan-ocha må gå av.

Svært mange demonstranter er pågrepet, deriblant flere protestledere. En av dem er studentlederen Parit Chiwarak, bedre kjent som «Pingvinen», ifølge talsperson for studentene, Panusaya «Rung» Sithijirawattanakul.

Politiet stengte søndag 15 togstasjoner i hovedstaden Bangkok, et tiltak som også ble brukt lørdag for å få bukt med protestene.

Ifølge menneskerettighetsorganisasjonen Thai Lawyers for Human Rights har politiet siden torsdag utstedt arrestordre på 76 aktivister.

Stein Tønnesson, Asia-forsker ved Institutt for fredsforskning, mener demonstrasjonene kan være farlig for kongedømmet i landet.

– Jeg tror de protestene som nå pågår mot kong Maha Vajiralongkorn kan bli begynnelsen på slutten for kongedømmet. Demonstrasjonene kan føre til at kongedømmet faller og blir erstattet av en republikk. Eller at man få et tronskifte og et mer innskrenket kongedømme, sier Tønnesson til VG.

– Hva skyldes det?

– Hovedårsaken er kvaliteten på den nye kongen. Han er ekstremt uegnet og oppleves av thailenderne som en forbryter som er svært forskjellig fra sin far, sier han.

© Foto: JORGE SILVA / REUTERS / NTB HYLLET: Dagen før demonstrasjonene i Thailand brøt ut, ble kong Maha Vajiralongkorn hyllet av sine supportere i forbindelse med en markering av dagen tidligere konge Bhumibol Adulyadej døde.

Diktatoren måtte knele

Tønnesson forteller at Vajiralongkorns far, Bhumibol Adulyadej (konge 1946-2016) var svært høyt ansett av folket. I 1991 fikk han stor støtte i befolkningen da han grep inn mot landets upopulære militærdiktator. Han kalte inn diktatoren og fikk han bokstavelig talt til å knele og gå av, slik at en demokratisk valgt statsminister kunne overta.

Forskeren forteller at den tidligere kongen var spesielt populær blant de konservative i Thailand. Kongens rådgivere arbeidet lenge for å finne en annen tronfølger enn kronprinsen, som de mente var uegnet. Noen av dem ville ha kongens yngre datter, Sirindhorn som dronning. Men den gamle kongen motsatte seg dette og ville at arvefølgerekken skulle følges.

Derved fikk man i 2016, da Bhumibol Adulyadej døde, en overgang fra en høyt respektert konge til en som er helt uegnet, mener Tønnesson.

© Foto: NTB scanpix ASIAFORSKER: Stein Tønnesson, jobber ved Institutt for fredsforskning.

Utsvevende liv

Vajiralongkorn var upopulær hos folket allerede før han ble konge.

– Hvorfor?

– På grunn av voldelige tendenser, sære vaner og et utsvevende liv, mye tilbrakt i utlendighet. Mange håpet at han ville forbedre seg og forsøke å innynde seg hos befolkningen før og etter den storstilte kroningen i fjor. Men han oppholder seg fortsatt store deler av året i Tyskland og har fått igjennom en grunnlovsendring som gjør at han kan regjere derfra, sier Tønnesson.

I følge Asia-forskeren sitter kongen på enorme pengeverdier gjennom å ha full kontroll med Kronens eiendomsbyrå, som skal være verd 70 milliarder dollar. I tillegg har han utvidet sin egen livgarde med soldater og offiserer fra den thailandske hæren.

Demonstrantene i Thailands gater løper en stor risiko ved å demonstrere mot kongen fordi landet har en streng lov om majestetsfornærmelser. Du kan bli arrestert og fengslet i mange år for ytringer mot majesteten.

Noe som er bevist under demonstrasjonene de siste dagene. I helgen ble to aktivister arrestert for å ha vist tre fingre til landets dronning som kjørte forbi i en gate i Bangkok. De to risikerer nå livstidsstraff, ifølge CNN.

Mistet politisk støtte

Kongens problem er at han ikke har politisk støtte, hverken fra de konservative eller de røde.

– Den gamle kongen var et samlingsmerke for de konservative i Thailand under kampene mot de røde i Bangkoks gater frem til 2014. Kongens popularitet var viktig også for de militære. De konservative har mistet sitt samlingsmerke og symbol. Nå er det ingen som egentlig er for kongen, sier Tønnesson, som mener hans dager kan være talte.

– Hvordan kan man avsette en konge et land hvor majestetsfornærmelse er forbudt ved lov?

– Man endrer grunnlover enklest ved militærkupp. Thailand har hatt 13 militærkupp siden 30-tallet, og det er kuppmakeren fra 2014 som nå sitter som statsminister i Thailand, sier Tønnesson.

Han kan falle ved at demonstrasjonene blir så sterke at militærledelsen eller en fraksjon i militæret bestemmer seg for å enten avskaffe kongedømmet eller avsette kongen og innsette en annen, for eksempel hans søster Sirindhorn.

– Det kan bli kamper i Bangkoks gater dersom han blir avsatt og livgarden setter seg til motverge, sier han.

© Foto: MLADEN ANTONOV / AFP STUDENTLEDER: Talsperson for studentene Panusaya

Misnøyen i Thailand har økt siden februar da flere opposisjonsledere fikk forbud mot å drive med politikk. Coronapandemien har dessuten ført til at landets økonomi er i fritt fall og gjort de store forskjellene mellom landets mange fattige og den styrtrike eliten enda tydeligere.

Aktivist forsvant

I juni forsvant en kjent aktivist, Wanchalearm Satsaksit, etter å ha bodd i selvvalgt eksil i Kambodsja.

Aktivister har brukt sosiale medier til å kreve svar, og kampanjen førte i midten av juli til en bølge av protester over hele landet. I midten av september dukket så mange som 30.000 opp for å demonstrere, noe som var det høyeste antallet siden kuppet i 2014.

Publisert: 19.10.20 kl. 04:29 Oppdatert: 19.10.20 kl. 05:06

SNARVEIER PÅ SIDEN:  HISTORIE   -   STUDENTOPPRØR   -   THAILAND I KRISE   -

Thai politisk krise

Thai politisk krise: Kan kong Vajiralongkorn og monarki komme uskadd fra sin største utfordring? Den thailandske kongens beste alternativ for å svare på pro-demokratiske gruppers krav - og bevare monarkiet - kan slå på massemobilisering av royalistiske tilhengere.

Analytikere frykter det verste hvis han iverksetter tiltak mot demonstranter, med en advarsel: 'Han er kjent for sin vilje til å bruke vold mot mennesker som mishager ham'.

SCMP-journalister

31. oktober 2020 Kong Maha Vajiralongkorn på konfirmasjonsseremonien til Thammasat University i Bangkok fredag.

Foto: AFP Kong Maha Vajiralongkorns besøk til Thailand denne måneden har vært preget av mange viktige øyeblikk.

I overkant av et år etter hans offisielle kroningsseremoni og knapt fire år siden han besteg tronen etter farens død, kong Bhumibol Adulyadej, står Vajiralongkorn overfor en utfordring på en skala som ikke er sett siden slutten av det absolutte monarkiet i 1932.

For første gang i historien er en thailandsk konge under gransking av et fremmed land etter at titusener av desillusjonerte thailendere marsjerte til den tyske ambassaden i Bangkok mandag og krevde handling fra den tyske regjeringen.

Den tyske utenriksministeren Heiko Mass sa midt i den økte politiske spenningen at Tyskland "kontinuerlig sjekket om det er ting som vi synes er ulovlig", og la til at det ville være "umiddelbare konsekvenser" i så fall.

Thailandske demonstranter samles på den tyske ambassaden og ber Berlin undersøke den thailandske kongen. Foto CNA

Et brev som ble sendt til den tyske ambassadøren i Thailand av aktivistgruppen Khana Ratsadon (People's Party) International, oppfordret Berlin til å erklære Vajiralongkorn persona non grata fordi kongens utøvelse av kongelig autoritet på tysk jord strider mot artikkel 1 i Tysklands grunnlov, selv om tyske juridiske eksperter sa at det ville være nesten umulig å bevise slike brudd.

Et annet åpent brev fra aktivistgruppen Fellow Thai Citizens ba Tyskland om å opplyse om kongens innreise- og avgangsopptegnelser, erklære om kongen er pålagt å betale arveavgift i henhold til den tyske loven og kontrollere om han godkjenner påståtte menneskerettighetsbrudd som har skjedd.

Thailand i løpet av årene han bodde i Tyskland.

En kilde i det tyske parlamentet fortalte imidlertid Reuters onsdag at Berlin ikke trodde kongen drev forretninger kontinuerlig mens han var i Tyskland, og at han fikk ta sporadiske beslutninger derfra.

I tillegg har kongen visum som gjør at han kan bli i Tyskland i flere år som privatperson og også nyte diplomatisk immunitet som statsoverhode, sa regjeringen til Forbundsdagens utenrikskomite.

"Den tyske regjeringen har sett at de ennå ikke er av den oppfatning at den thailandske kongen kontinuerlig har drevet forretninger," sa kilden.

I et brev til South China Morning Post den siste uken tilbakeviste også Tull Traisorat, generalkonsul ved den thailandske ambassaden i Hong Kong, rapporter om at den thailandske kongen utførte regjeringsoppgaver i Tyskland og sa at hans besøk til landet “er en private saker, og blir anerkjent som sådan av de tyske myndighetene.

"Under sine besøk følger hans majestet kongen alltid lokale lover og regler som alle andre besøkende gjør," sa Tull og la til at det var "svært uheldig at informasjon om monarkiet har blitt mye forvrengt og upassende politisert."

I begynnelsen av oktober ble kongen, 68, som hadde returnert til Thailand fra Grand Hotel Sonnenbichl i de bayerske Alpene, som han hadde leid ut til ham og hans følge for å bo i hele coronaviruspandemien. voksende gateprotester i Bangkok mot hans styre og oppførsel.

Men de studentledede demonstrantenes "10 krav" - en erklæring som først ble lest opp i august som krever åpenhet om kongens eiendeler, fjerning av hans juridiske beskyttelse, avslutningen av den majestetiske loven som forhindrer kritikk av ham, og forbud mot kongens evne til å gripe inn i den thailandske politikken - har blitt uhørt av det kongelige palasset og regjeringen til statsminister Prayuth Chan-ocha.

Pro-Prayuth-parlamentsmedlemmer, ledet av Paiboon Nititawan, brukte den spesielle thailandske parlamentariske sesjonen som ble innkalt mandag og tirsdag, og som hadde vært ment å diskutere den politiske krisen, for i stedet å smelle studentenes krav og sa at de kunne føre Thailand til å bli en republikk. og at Prayuth er den beste personen for å forhindre at det skjer.

Pita Limjaroenrat, leder av opposisjonspartiet Move Forward, svarte at monarkiet må omstilles for å passe i den skiftende konteksten i samfunnet slik at "selv når regjeringen endrer seg, forblir institusjonen stabil".

Pavin Chachavalpongpun, førsteamanuensis ved Kyoto Universitets senter for sørøstasiatiske studier, sa Tysklands granskning av kongen vil påvirke de bilaterale forholdene, og at hvis et kupp eller vold mot demonstrantene skulle inntreffe, vil EU, med Tyskland nå okkuperende presidentskap, ville innføre sanksjoner mot Thailand som det gjorde etter kuppet i 2014 som så Prayuth , som da var høvding, ta makten fra den valgte regjeringen i Yingluck Shinawatra.

Thailand vil kreve ikke-innblanding i innenrikspolitikk fra Tyskland. Men Tyskland vil gjøre det de må gjøre. Pavin Chachavalpongpun

“Thailand vil kaste et raserianfall” hvis sanksjoner ilegges, sa Pavin, som ble flyktning i 2014 før regjeringen forbød thailendere å ha noen online interaksjon med ham i 2017.

“Thailand vil kreve ikke-innblanding i innenrikspolitikken fra Tyskland. Men Tyskland vil gjøre det de må gjøre.”

I følge Patrick Jory, en lektor i Sørøst-asiatisk historie ved University of Queensland som tilbrakte nesten et tiår på å forske og undervise ved Thailands Walailak University, ville det være veldig lite Thailand kunne gjøre som svar, spesielt gjennom sitt eget utenriksdepartement, hvis viktigste oppgaver inkluderer å opprettholde omdømmet til den kongelige familien i utlandet.

Jeg tror Vajiralongkorn er en forlegenhet for Thailands utenlandsforhold på grunn av hans forferdelige personlige oppførsel. Men hva kan utenrikstjenestemenn gjøre? " Spurte Jory. "De vet at hvis de blir sett på å være illojale mot Vajiralongkorn, vil de bli straffet."

Mangeårige observatører av det thailandske monarkiet sa at det også var muligheten for at det kunne begynne å gjøre hemmelige grep for å undertrykke studentprotestene, for eksempel ved å mobilisere en mengde royalistiske tilhengere.

I løpet av den siste uken ble kongen sammen med dronning Suthida sett på hilsen til en gruppe gulkledde royalister på en uformell og tilgjengelig måte. Forrige fredag ??ble kongen sett nesten dratt av dronning Suthida under en kongelig vandring til en lokal mann som tidligere hadde holdt bildet av den kongelige familien midt i studentprotestene. Kongen la hånden på mannens skulder i en tilslutning og sa mens han ga mannen et glis: ”Veldig modig, veldig god. Takk skal du ha."

Kongen hilser på gulskjorter som samlet seg i sentrum av Bangkok tirsdag. Foto: AP

Den thailandske kongen berømmer den "veldig modige" mannen som holdt opp kongelig portrett under protest mot regjeringen. Walkabout ble av noen sett på som koreografert i økende spenning mellom royalistene og de unge demonstrantene.

Siden den demokratiske bevegelsen samlet tempoet i juli, har royalister begått et motangrep, og fordømmer krav om reform av monarkiet og fordømmer det som en svik og utakknemlighet.

I august ble gruppen Thai Pakdee, eller “Loyal Thais”, grunnlagt av Warong Dechgitvigrom, et tidligere medlem av det royalistiske demokratiske partiet.

«I dag blir landfaren vår angrepet og baktalt. Er dette akseptabelt for alle thailendere? Det er på tide at thailendere ikke skal tåle dette,» sa han ved gruppens grunnleggelse.

Fra Thai Pakdees perspektiv vil utfordringen Vajiralongkorn står overfor forsvinne når “hjernen” bak studentprotestene er avslørt. Gruppen har fokusert sin mistanke på den amerikanske ambassadøren i Thailand, Michael DeSombre, som flyttet til Bangkok fra Hong Kong i mars, og den tidligere lederen for Future Forward Party, Thanathorn Juangroongruangkit, som ble utestengt fra politikk i ti år i februar etterpå. oppløsningen av partiet hans.

Gruppen har organisert flere demonstrasjoner den siste tiden, og har gitt frykt for et voldsomt sammenstøt med studentdemonstranter.

Andrew MacGregor Marshall, en skotsk journalist som fokuserer på Asia-spørsmål og som lenge har vært kritiker av det thailandske monarkiet, forutser at et slikt sammenstøt inntreffer, og legger ut på sin Facebook-side: "Regimet vil ... hevde at det er konflikt i samfunnet blant motstandere. grupper - demokratibevegelsen og royalistene - og at for å bevare freden er det nødvendig å slå ned på protestene som krever reform av monarkiet, ”skrev han.

Marshall bemerket også at kongen, som reiste til Ubon Ratchathani den siste uken med dronningen, ble sett på som "å gå veldig stivt. Kilder sier at det er fordi han insisterer på å ha en skuddsikker jakke under uniformen, og han står også overfor flere helseproblemer. Dette er grunnen til at ansiktet hans er misfarget."

Tilhengere av det thailandske monarkiet med gul skjorte samlet seg i sentrum av Bangkok tirsdag. Foto: AP

Andre kritikere ser i palassets mulige manøvreringsparalleller til de kongelige handlingene som ble gjort før massakren på thailandske studenter i 1976, da paramilitære høyreorienterte grupper skjøt, brente og lyncherte studentaktivister ved Thammasat University i Bangkok.

“Monarkiet forblir stille offentlig. Men vi vet at før Thammasat-massakrene i 1976 var palasset involvert i å aktivere paramilitære grupper som Village Scouts for å motarbeide studentbevegelsen, ”sa Greg Raymond, en lærd om aseanforsvar ved Australian National University.

”I dag vet vi ikke med 100 prosent sikkerhet, men det er mulig at palasset kan manøvrere bak kulissene med konservative styrker som det hemmelige råd, sikkerhetsstyrkene, både militærpolitiet og den kongelige sikkerhetskommandoen og Be regjeringen om å stimulere offentlig motstand mot studentbevegelsen, ”sa han.

"Det er tegn på at myndighetspersoner prøver å bringe konservative thailendere ut på gatene for å motarbeide studentene," la han til.

Andre kritikere syntes det var nesten umulig å forutsi kongens neste trekk, selv om de fryktet det verste hvis han skulle iverksette tiltak mot studentene.

"Vajiralongkorn er kjent for å være uhyrlig, uforutsigbar, lett å sinne og impulsiv," sa Jory, fra University of Queensland.

"Han er kjent for sin vilje til å bruke vold mot mennesker som mishager ham," sa han. "Så det er sannsynlig at han vil legge ekstremt press på [Prayuth] for å avslutte protestene."

Raymond, fra Australian National University, sa at det var vanskelig for kritikere å trekke paralleller når de skulle finne ut palassets neste trekk, siden kong Bhumibol , som også var kjent som Rama IX, aldri opplevde utfordringen som sønnen nå står overfor.

"I tidligere kriser har monarkiet holdt seg fjernt og upartisk, overvåket hendelsene nøye og jobbet gjennom pålitelige rådgivere i det hemmelige rådet, og ventet på riktig tidspunkt å gripe inn," sa Raymond. "Denne krisen er imidlertid i motsetning til krisene under Rama IXs regjeringstid, for nå utfordres monarkiet direkte på en måte som Rama IX aldri opplevde."

Kong Vajiralongkorns hjem i Tyskland under pandemien, Grand Hotel Sonnenbichl i feriebyen Garmisch-Partenkirchen. Foto: EPA-EFE

Tyrell Haberkorn, professor i asiatiske språk og kulturer ved University of Wisconsin-Madison, som skrev boken Revolution Interrupted: Farmers, Students, Law, and Violence in Northern Thailand, var enig i at den nåværende krisen er ulik noen. Thailand har noensinne sett fordi ”innbyggerne stiller spørsmål som de aldri før har stilt om monarkiets rolle i regjeringen og forholdet mellom herskerne og de styrte.”

Haberkorn sa at studentenes "10 krav" skisserer "en visjon for et nytt Thailand. Nesten alle vil være vanskelige å gjennomføre, fordi de ber monarkiet om å være underlagt samme lov som folket.”

Det er av denne grunn, mener Jory, at kongen "aldri ville godta disse reformene" fordi "de ville ta bort nesten all sin makt og etterlate ham bare en figurfigur".

"Men jeg tror at studentene har gjort en god tjeneste for demokratisk debatt i Thailand om det thailandske monarkiets fremtid ved å gjøre disse kravene offentlige," sa Jory. "De thailandske royalistene må også innse at hvis det ikke er noen reform av monarkiet, kan den politiske krisen bli så akutt at flere thailendere begynner å lure på hva som er grunnen til å ha et monarki i det hele tatt."

Det spørsmålet var i været igjen da Thammasat University arrangerte sin årlige konferanseseremoni fredag ??og lørdag, en begivenhet som vanligvis ser tilstedeværelsen av thailandske kongelige.

Kong Vajiralongkorn og dronning Suthida ankom festlighetene fredag ??ettermiddag i stram sikkerhet, mens en gruppe med gult skjorte militærpersonell samlet seg på universitetet som en sikkerhetsstyrke sammen med nyutdannede, som feiret dagen med å ta bilder med familier og venner der inne i campusområdet.

Den forseggjorte begivenheten ble en høyt æret tradisjon under Bhumibols regjeringstid, som deltok i den i flere tiår. Den avdøde monarken tjente i en rolle som var rettet mot å forsterke monarkiets forhold til folket da han “personlig” var vitne til unge thailandske overgangsritualer og det intellektuelle klimaet ved institusjoner for høyere utdanning.

Militært personell iført gule t-skjorter samlet seg på Thammasat University i Bangkok fredag for å gi sikkerhet for det kongelige paret. Foto: AFP

Thai nyhetsuttak ThaiPBS rapporterte at rundt 9600 kandidater ved Thammasat var kvalifisert til å delta i år. Men nesten halvparten hoppet over øvelsen, noe som betyr at de ikke lenger kan delta.

I fjor var det bare rundt 10 prosent av kvalifiserte kandidater som ikke deltok på seremonien.

En utdannet gruppe startet boikottkampanjen fordi «seremonien gir en mulighet for monarkiet til å vise sin makt, i strid med demokrati som verdsetter likestilling mellom konge, folk og byråkrater,» sa de på Facebook.

"Familie, lærere og venner er en del av kandidatenes suksess, ikke monarkiet," sa gruppen, og monarkiet bør derfor ikke "bruke dagen på å rettferdiggjøre seg selv".

Skrevet av Reporter kl 11.01.2020 05:23:00

Posted by Reporter at 11/01/2563 05:23:00

SNARVEIER PÅ SIDEN:  HISTORIE   -   STUDENTOPPRØR   -   THAILAND I KRISE   -