Menu   Email

Hunden, historie og fakta

Litt informasjon om hundens historie, intelligens og fakta.

Hundens Intelligens

Stanley Coren definerer tre aspekter av hundenes intelligens i boken: «Instinktiv intelligens, adaptiv intelligens og arbeids- og lydighetsintelligens».

Instinktiv intelligens refererer til hundens evne til å utføre oppgavene den ble oppdrettet til, for eksempel gjeting, peke, hente, vokte eller forsørge kameratskap.

Adaptiv intelligens refererer til hundens evne til å løse problemer på egen hånd.

Arbeids- og lydighetsintelligens refererer til hundens evne til å lære av mennesker.

The Intelligence of Dogs is a 1994 book on dog intelligence by Stanley Coren, a professor of canine psychology at the University of British Columbia in Vancouver. The book explains Coren's theories about the differences in intelligence between various breeds of dogs. Coren published a second edition in 2006.

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Intelligence_of_Dogs

Hundens historie

Som et medlem av "Canis" slekten, stammer hunden på sin evolusjonære forfar ulven, og ble tammet av mennesker og senere oppdrettet for en rekke bruksområder. Tidlige historiske indikasjoner på tamme hunder inkluderer arkeologiske bevis på en eldre mann begravet sammen med en ung valp i Nord-Israel, som dateres rundt 12 000 f.Kr.

Hundens syn

I motsetning til hva mange tror, ser ikke hunder i svart/hvitt. Hunder har to følsomme kjegleceller i øyets netthinne, noe som betyr at de kan se blå, gul og grå, men har problemer med fargetoner fra grønt til rødt.

Formeringsevne

Ifølge PETA, kan en kvinnelig hund, hennes make og deres avkom produsere så mange som 67.000 hunder innen seks år, om de ikke blir kastrert.

Hundens intelligens

Dr. Stanley Coren, som forsker på hundens intelligens, antyder at en gjennomsnittlig hund kan forstå opptil 165 ord, mens de smarteste hundene kan huske opptil 250 ord.

Den første hunden i verdensrommet

Laika, en hund av blandet rase fra Moskva, ble det første dyret som gikk i bane rundt jorden med Sputnik 2 romfartøy i november 1957.

Beatles-hund

Beatles-sangen "A Day in the Life" har en ekstra høy fløyte på slutten. Fløyten ble spesielt innlemmet for Paul McCartneys Old English Sheepdog.

Den mest intelligente rasen

Border Collien, den hardtarbeidende gjeterhunden kjent for sitt instinkt og intelligens, regnes som den mest intelligente hunderasen, ifølge Dr. Stanley Coren.

Den minst intelligente rasen

Afghansk mynde, derimot, anses å være rasen med den laveste innfødte intelligensen, ifølge Coren.

Saint Bernard-rasen

Den berømte Saint Bernard-rasen får navnet sitt fra det store St. Bernard hostellet som ligger i de sveitsiske alper. Sanatoriet brukte disse milde gigantene til redningsarbeid i de snødekte Alpene.

Hundens luktesans

En hunds luktesans er langt mer følsom enn menneskets. Mellom 220 og 300 millioner olfaktoriske reseptorer finnes i hundens nese.

En hund som ikke kan bjeffe

Basenji-rasen er den eneste hunden i verden som ikke bjeffer. De kloke hundene, som også har en sterk vilje, enten hyler eller lager en yodellyd når de uttrykker seg.

Klikk på bilde for å gå til NKKs hjemmeside

Verdens høyeste hund

Med sine 111,8 centimeter, ble Zeus, en Grand danois fra Michigan, utnevnt til den høyeste hunden noensinne av Guinness World Records i 2011. Han døde fem år gammel i september 2014.

Hundens evolusjon

Det le funnet beinrester fra en hund begravd på Koster-området i Greene County, Illinois, USA. Den fossile prøven går tilbake 8.500 år. En stor DNA-studie tyder på at hundene utviklet seg fra ulvene i Europa for cirka 19.000 til 32.000 år siden.

Den sjeldneste hunderasen

Cesky terrerien er en av de sjeldneste hunderasene i verden. De er opprinnelige fra Tsjekkia, hvor de ble avlet for jakt, og er vanligvis rundt 33 centimeter høye.

Hunder kan lukte kreft

Hunder kan gjenkjenne lukten av en rekke organiske forbindelser, noe som ofte gjør dem i stand til å diagnostisere tegn på sykdommer. Forskning offentliggjort i tidsskriftet "Gut" i 2011 avslørte at en utdannet Labrador retriever korrekt identifiserte 91 prosent av pusteprøver og 97 prosent av avføringsprøver fra pasienter som lider av tarmkreft.

Hunders urin

Hunders urin er svært sur og inneholder ammoniakk, som kan ruste metallobjekter. En serie av hendelser med kollapserende lampeposter i Derbyshire ble klandret på effekten av hunders urin.

De raskeste hundene

Rasen Greyhound kan oppnå en hastighet på over 70,8 km/t.

Hundens hørsel

En hund kan finne kilden til en lyd i løpet av seks hundredeler ved å bruke ørene som en radar. Hunder har dobbelt så mange øremuskler enn et menneske.

Kinesiske vakthunder

De små pekingneserne ble brukt som vakthunder av de kinesiske keiserne. Hundene ble ofte skjult i keiserens ermer slik at de kunne forsvare herskeren på nært hold.

Presidentens beste venn

USAs president Franklin D. Roosevelt hadde en skotsk terrier som het Fala, som sitter på FDR-minnesmerket i Washington, D.C. Han er den eneste hunden som er en del av et presidentminnesmerke.

Hunder som bruker kollektiv transport

I Russland er det blitt observert at løshunder tar t-banen for å reise til mer befolkede områder på jakt etter mat.

Skyldig blikk

En 2009-studie av professor Alexandra Horowitz fant at "hunder med et skyldig blikk" vanligvis utløses av at hunden blir kjeftet på av eieren - og er ikke relatert til om hunden faktisk har gjort noe galt eller ikke.

340 anerkjente hunderaser

Det er over 340 anerkjente hunderraser ifølge Fédération Cynologique Internationale (FCI), den internasjonale organisasjonen for hunderaser, også kjent som World Canine Organization.

Verdens minste hund

Milly, en kvinnelig Chihuahua på 9,6 centimeter, ble kåret til verdens minste hund av Guinness World Records i februar 2013. Hun erstattet en 10 cm høy chihuahua med navnet Boo Boo (bildet) som ble erklært den minste hunden i 2011.

Hundens syn i mørket

En spesiell membran på baksiden av øyet, kalt tapetum lucidum, hjelper hunden å se bedre i mørket.

Chihuahuaen

Chihuahuaen får navnet sitt fra staten i Mexico hvor de ble oppdaget.

Hundens sovestilling

Hunder krøller seg sammen mens de sover for holde seg varme og for å beskytte deres vitale organer mot rovdyr.

Hunder i arbeid

En belønning på 30.000 dollar ble satt på hodene til de amerikanske tollhundene Rocky and Barco av et narkotikakartell på grunn av duoenes effektivitet i patruljering av den meksikanske grensen.

 Det mest populære navnet

Max er et av de mest populære hundenavnene i verden, og var det mest populære mannlige hundenavnet i 2017 og 2018, ifølge en liste utgitt av Rover.

Hunde-drømmer

Hvis du noen gang oppdager at hunden din beveger seg eller flytter potene mens den sover, kan du anta at den drømmer.

Hunder som kan spå været

Hunder er i stand til å plukke opp endringer i været gjennom å sense trykkendringer. Hvis hunden din virker rar, kan du kanskje klandre en kommende storm eller en regnskur.

Gjesp

Ramiro Joly-Mascheroni og hans kolleger fra University of London avslørte i en studie fra 2008 at et menneske gjesp også er smittsomt på hunder.

Hunders terapeutiske effekt

Kontakt med hunder kan ha en terapeutisk effekt på mennesker. Forskning har vist at å ha en hund kan forbedre fysisk og psykisk helse.

Hundens nese

Hundens nese er like unike som en menneskelig fingeravtrykk og kan brukes til å identifisere dem nøyaktig.

Hunder i Det hvite hus

Mer enn halvparten av alle amerikanske presidenter har eid hunder.

 Logring

Hunder logrer ikke bare når de er glade. Det kan også være et tegn på frykt, usikkerhet eller aggresjon.

Hunder og rutiner

Studier tyder på at hunder kan forstå rutiner. De kan trenes til å forutse fremtidige hendelser basert på tidligere aktiviteter, som daglige kveldsturer eller kveldsmat.

Hunder kan forberede helsen

Hunder kan gjøre menneskets liv lykkeligere og sunnere. En studie fra universitet i Melbourne tyder på at de kan styrke immunforsvaret og bidra til å redusere barndomsallergier.

Separasjonsangst

Hvis hunden din opplever separasjonsangst, kan du prøve å legge igjen noen av dine slitte klær, noe som kan hjelpe hunden å roe seg.

Hunder i vannet

Mange hunder har svømmehud mellom tærne på potene, som hjelper dem med å svømme bedre.

Sjalue hunder

En studie utviklet av forskere ved universitet i California påstår at hunder kan oppleve sjalusi.

Star Wars inspirert av hund

George Lucas antas å ha skapt Ewoksene fra serien "Star Wars" (bildet), delvis basert på sin familiehund - en Griffon bruxellois.

Norsk hund med seks tær

En norsk lundehund har normalt seks tær på hver fot i stedet for fire, som er vanlig.

Hunder som kompass

Dyr som tilhører hundefamilien er følsomme for jordens magnetfelt og dets variasjoner. En studie i tidsskriftet "Frontiers in Zoology" antyder at de vanligvis kan utsondrer nord og sør og at de innretter seg med aksen.

Hundenes tenner

Valper får raskt 28 tenner mens voksne hunder vanligvis har rundt 42 tenner.

Hund var borgermester

En stor Pyreneerhund med navnet Duke var borgmesteren i Cormorant, Minnesota, USA. Han døde 21 februar 2019 i en alder av 13 år.

 Dalmatineres flekker

Dalmatinere er ikke født med sine berømte svarte flekker. Valpene har vanlige hvite pelser, og flekkene begynner å komme tre til fire uker etter fødselen.

Australsk hund fra USA

Den australske gjeterhunden, som vanligvis er 50-58 cm høy (hann), er egentlig ikke en australsk rase, men kommer fra USA.

Den mest populære rasen

Ifølge American Kennel Club (AKC), ble Labrador retriever i 2018 kåret til Amerikas mest populære hunderase for 28. år på rad.

Blodhunders luktesans

Blodhunder kan spore lukter som er over 300 timer gamle.